Bodonibloggen

lördag, september 09, 2006

"Vi känner oss lurade"


















Familjen Yrjönheikki är besvikna på den John Cale-dag de beställde av umeföretaget Lev Som Rockstjärnan AB. De väntade sig autentiskt sjörövarliv - men fick några timmars internetsurfning. "Falsk marknadsföring" dundrar pappa Henning exklusivt på Bodonibloggen.

Lev Som Rockstjärnan AB är ett dotterbolag till Region Umeå Profiling Management som synts en del i lokalpressen på sista tiden. På sin hemsida utlovar de sina kunder en heldags autentiskt rockstjärneliv. För 1495 kronor kan man få prova på att leva som Bruce Springsteen, Ron Wood, Bobby Gillespie, Jonathan Richman, Weeping Willows-Magnus, Lisa Miskovsky och andra stjärnor. Sedan en tid tillbaka har också en "John Cale-dag" funnits med i utbudet.

Några som nappade direkt var familjen Yrjönheikki i Holmsund.
- Cale har varit en husgud länge, säger Henning, far i huset, som håller Vintage Violence och Slow Dazzle högst bland walesarens album.
Han tycker att Cale hör till de konstnärligt mest intressanta skivartisterna under hela 1900-talet.
- Alla snackar om Lou Reed men det var Cale som var Velvet Undergrounds verkliga snille. Det är inget snack om vem som haft den mest helgjutna solokarriären, säger han.































John Cale.


Frun Caritas intresse för John Cale tog fart 1977 då sångaren hade på sig en hockeymask och högg huvudet av en tupp på scenen.
- Yxan ba "chopp!" och så vart de blod över hela publiken! Wow liksom, man ba "whuöööö!", sammanfattar hon.

När Yrjönheikkis såg annonsen om en John Cale-dag i Umeå nappade de direkt.
- Det kändes helgjutet, förklarar Henning. Något som hela familjen skulle uppskatta.

Tolvårige sonen Jocke, som är intresserad av pirater och slukat "Skattkammarön", trodde att han äntligen skulle få uppleva äkta sjörövarliv. Och det var ju knappast långsökt eftersom Cale sedan länge är känd som rockens världsomseglare. En låt heter t.ex. "Ship of fools", ett album Caribbean Sunset och så här sjunger han i "Captain Hook" på skivan Sabotage från 1979:

I see the coast is riding out
The coast of India supreme
Under the seven seas
I hear they galloping

(...)

By hook or by crook
I am the captain of this life
By hook or by crook
I am the captain of this life
By hook or by crook
I am the captain of this life
By hook or by crook
The captain of the light
- Jag trodde jag skulle få stå längst fram i en kajuta med en lapp för ögat och vifta med en krökt sabel och ropa "Skepp Ohoj!", säger Jocke om sina förhoppningar på Lev Som Rockstjärnan-dagen.

Han skulle bli mycket besviken.

För döm om familjens förvåning när de då den stora dagen var kommen placerades i ett rum med tre datorer och instruerades att "surfa runt lite fritt på nätet, kanske kolla in Myspace och leta efter nya spännande artister".

- Jag trodde inte det var sant, dundrar Henning. Det var åt helvete hela skiten.

Besvikna konfronterade de Lev Som Rockstjärnan AB:s representant och frågade när sjörövarskeppet skulle komma in i bilden men svaret blev att det fanns inget sådant.
- De sa att John Cale nu för tiden lever ett lugnt liv hemma i lägenheten, och att han ägnar stora delar av dagarna åt att lyssna på samtida alternativrock och elektronika på datorn.
- Sjöröveriet lade han av med för 25 år sen, sade dom.

Familjen Yrjönheikki funderar nu på att anmäla Lev Som Rockstjärnan AB för falsk marknadsföring. De menar att John Cale är så starkt förknippad med piratliv att man under en autentisk Cale-dag åtminstone borde få prova på att hissa Jolly Roger och kanske fäktas lite med en träkäpp.
- Om det nu är dagens John Cale man menar så borde det klart och tydligt stå "2000-talets John Cale-liv" eller liknande på affischen, tycker Carita.
















Inte ens en rolig hatt fick familjen ha på sig.

Bodonibloggen har försökt nå Lev Som Rockstjärnan AB för en kommentar men misslyckats. På Region Umeå Profiling Managements huvudkontor säger man att dotterbolaget självständigt utformar sina rockstjärnedagar men att man utgår från att vad som utlovas i annonserna också efterlevs i praktiken.

Riskkapitalisten Leif Danielsson, som satsat många miljoner på Region Umeå Profiling Management, säger att han tycker det är häftigt med rock'n'roll, men att riktiga grabbar hellre går på hockey eller kasino.
- Det finns vinnare, och så finns det förlorare, säger han på knastrig mobiltelefon från Arlanda.
- Vissa har det och andra inte. Så enkelt är det.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

heey! i'm here just to say "heey!"
i think you're a good man!
its' just cos you love Archie Bell!
i love Archie Bell and i'm a good man!
so, i hope you too!

well..

now, bye!

i hope you know english.
maybe as bad as me, but know, ghhhmm, a little bit of it, you know?

9:45 em  
Anonymous Anonym said...

Thanks man! I've listened a lot to Archie Bell this summer. The "Tighten up" bassline is one of the best ever!

5:30 em  
Anonymous Anonym said...

Den här bloggen är urspårad. Vad hände med idealen som saklighet och tydlighet - upplysningsideal som övertagits av dekadenterna. Jävla crunkass niggers.

9:07 em  
Blogger Bodonigänget said...

Den här bloggen är ju i sitt esse. Bästa inlägget sedan påsk, det här.

/A.

10:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Pojken längst till höger i första bilden ser ut som en ung Terje Lindblom.

4:12 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med A. Som en pirog till bredden fylld med smör det här.

10:31 em  
Anonymous Anonym said...

Det gör han väl inte alls! Så sur är inte jag.
Terje Lindblom

3:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home